Fredagskaffe hos Saltenposten – 30 år med lokal tilstedeværelse og samfunnsansvar

Vi har vært på tur til Saltenposten på en fredagskaffe, hvor vi tok en prat med ansvarlig redaktør Helge Simonsen og daglig leder Sverre Breivik. Bak kaffekoppen fikk vi høre historien om en avis som i 2025 fyller 30 år – og som fortsatt står fjellstøtt i sitt oppdrag: å være en tydelig og troverdig lokal stemme for Indre Salten.

Med base på Fauske har Saltenposten vært en viktig formidler av nyheter og hverdagsliv siden 1995. 30 år senere er avisen fortsatt lokal, uavhengig og svært bevisst sitt ansvar både som presseorgan og samfunnsaktør. Eller som de selv sier det: 30 år og lykkelig singel (da de har valgt å ikke være endel av nasjonale aviskonsern)

En sammensveiset gjeng møter oss når vi kommer innom for å møte redaksjonen.
Gode samtaler, godt humør og lyttende ører - takk for at vi fikk komme på besøk.

Menneskene bak, og hjerte i avisen!

Daglig leder Sverre Breivik har det overordnede ansvaret for både drift og utvikling, men i gangen på kontoret er det tydelig hvem som er hjertet i huset: Monica Langnes, som har jobbet i Saltenposten i hele 26 år(!), og som med sitt smil, sin ro og oversikt får både ansatte og besøkende til å føle seg sett, velkommen og trygge. Hun vet hvor alt er, og har stålkontroll på det meste – det er ikke uten grunn at hun sitter sentralt i lokalene.

I redaksjonen er det redaktør Helge Simonsen som holder tøylene over det redaksjonelle innholdet og nyhetsflyten. I redaksjonen er de i dag 5 journalister, i tillegg til flere freelancer rundt om i Indre Salten som bidrar når det trengs, som fordeler arbeidet mellom hverandre.

Høsten 2024 fikk de ny nettsideleverandør, med et publiseringssystem som gjør det enklere å navigere, søke og jobbe redaksjonelt. Her er frontsjef Lise Ailin Rosvoll en sentral brikke, superbruker og systemansvarlig som sørger for at de store sakene kommer på riktig måte ut til leserne.

Det er tydelig at Sverre og Helge har et godt samarbeid med klare forventninger til hverandre.
Midt i lokalene sitter hjerte av avsien; Monica, hun er førstelinja og er for mange en kjent stemme.

Lokaljournalistikk med hjerte og integritet

I redaksjonen er det som mange steder: Mye å gjøre – og for få folk til å gjøre det. Men innsatsen er stor, og de er helt avhengige av tips fra lokalsamfunnene for å kunne sende journalister ut i feltet. Nøkkelord som søkerlister, konkurs, nyetableringer og eiendomsoverdragelser er noen av nøkkelordene i de mest leste sakene – noe som viser at folk fortsatt er nysgjerrige på samfunnet rundt seg.

Redaksjonen jobber etter Vær Varsom-plakaten – med glede, og har samtidig egne etiske retningslinjer som strekker seg ut over det presseetiske ansvaret. Det handler om å være en trygg og relevant formidler av nyheter i en digital tidsalder.

Vi måtte selvsagt spørre om hva redaksjonen tenker om kunstig intelligens. Vil KI ta over journalistikken? Nei, sier Helge bestemt – men det er et nyttig verktøy, særlig for å bearbeide store dokumenter som samfunnsplaner og offentlige tiltaksplaner. Saltenposten har klare retningslinjer for bruk av KI: Verktøyet kan hjelpe, men menneskene skal alltid være ansvarlige for innholdet.

God stemning når vi møter Saltenposten, hvor Helge løfter og roser leveransen til redaksjonen.
En bunke gamle aviser på vei til Spire for å brukes som innpakkingspapir for blomster, naturens gang om du vil.

Lokal annonsering = lokal handel

Et annet viktig grep avisen har gjort er å rydde i annonseverktøyene sine for å sikre relevant innhold også i betalte flater på siden. I stedet for å slippe inn nasjonale og tilfeldige Google-annonser, har de valgt å holde all annonsering lokalt og redaksjonelt kontrollert. Dette gjør de for å sikre at annonsene treffer relevant, gir verdi til leserne – og speiler avisens verdier.

Saltenposten har i dag over 750 000 sidevisninger i måneden, og talte rundt 9 millioner sidevisninger i 2024. Etter at de tok grep og fjernet eksterne annonseaktører, har de sett en økning i annonsesalg – og samtidig klart å holde prisene nede. Det hele styres gjennom markedsavdelingen, og gjennom datterselskapet Superb Design kan man få hjelp til å utarbeide gode treffende annonser, som med sine tre ansatte tilbyr alt fra annonseproduksjon og logoer til rollups og video.

Her er det et bevisst valg om samfunnsansvar i annonsearbeidet, og de har sett at godt innhold også selger – annonsene i Saltenposten er ofte interessante artikler om lokale aktører og tilbud, ikke bare raske slagord.

Inne på møterommet står det også utstilt utstyr fra en snart svunnen tid, som forteller en historie om reisen til Saltenposten de siste 30 årene, som Sverre er stolt forteller om - her sammen med Elin.

Et sterkt fokus på unge og mobilbruk

I redaksjonen forteller Helge at de har tydeligere dreining mot nett de siste årene, med stadig mer fokus på mobilvennlige formater. Hele 70 % av leserne bruker mobilen for å lese nyheter, og derfor er det viktig med godt innhold – raskt, lettlest og relevant.

Og en viktig målgruppe for Saltenposten er å treffe de mellom 20 og 40 år, nyetablerte og unge voksne som har behov for lokal forankring og innsikt i hva som skjer rundt seg. Ved hjelp av avanserte analyseverktøy kan de se hvilke saker som treffer – og produsere mer innhold som engasjerer, samtidig som de bevarer bredde og balanse i samfunnsoppdraget som avisen får forvalte på vegne av lokalsamfunnene.

Saltenposten har også annonsert sin inntreden på TikTok, og jobber nå for å engasjere unge skribenter til å lage innhold som fenger nye målgrupper. De nylige erfaringene med praksiseleven Ylva Veimo (15) har vist at det finnes stort potensial – og at fremtidens journalister allerede er i startgropen.

Og ja – vi kommer ikke utenom at Saltenposten også har nådd ut nasjonalt via BAdesken. Med saker som «Jennifer Lopez søker sommerjobb i Saltdal», rullestolskiltet, og «Her kan liv gå tapt – på kirkegården på Rognan», har de også vist evne til å le av seg selv og dele humoristiske øyeblikk fra lokalsamfunnet.

Her delt på BAdesken sin Instagramprofil
Denne engasjerte BAdesken sine følgere, en god latter forlenger livet!

Avisen skal alltid frem – uansett

Hvis du noen gang skulle lure på hvor mye Saltenposten faktisk brenner for leserne sine, er det bare å høre historien om den natten da største utgaven av avisa i papir i 2024 ikke nådde frem til alle abonnentene. På grunn av en menneskelig feil på trykkeriet, kom ikke avisene til Fauske før langt utpå publiseringsdatoen. For Sverre var det aldri noe spørsmål om hva som måtte gjøres. I sene nattetimer, mens de fleste av oss sover, satte han seg i bilen – med bunkevis av aviser i bagasjen som han hadde hentet fra ekspresslevering til Fauske – og kjørte gjennom mørke og stille veier i Saltdal hvor leveransen ikke hadde kommet frem dagen før. – Feil kan skje, sier han med et smil. – Men da fikser vi det. Det viktigste er at folk får avisa si.

En viktig del av hverdagen for journalistene er å møte folk og formidle det som skjer rundt om, her snakker journalist Erica Restofen med Aina Fagereng om Grønne Sommerjobber.
Når man kommer innover i lokalene finner man ofte Sverre i kjent stil med telefonen på øret i full konsentrasjo.

Takk for praten – og gratulerer med jubileet!

Vi takker for varm kaffe, åpne dører og gode samtaler hos Saltenposten – og ikke minst for 30 år med lokaljournalistikk av høy kvalitet, lokal kontroll og et tydelig verdikompass. Gratulerer med jubileet – og lykke til med de neste 30!

 

Fra venstre bak; Sverre Breivik, Erica Restoften, Linda Hellervik, Monica Langnes, Heidi Sandvåg, Aina Fagereng, Espen Johansen. Fra venstre fremme; Helge Simonsen, Kay-Espen Pettersen, Sølvi Ågnes, Markus Andre Normann Olsen, Elin Kvamme, Eva S. Winther.

Fredagskaffe – vi kommer gjerne på besøk til deg!

Fredagskaffe er vår måte å knytte bånd med lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre. Hver fredag fremsnakker vi en ny bedrift i kommunen for å fortelle om deres historie og suksess. Vi kommer gjerne på besøk til dere, så kan vi godt kjent over en kopp kaffe! 

 

Ta kontakt med oss, så kommer vi gjerne innom!

Elin Kvamme
tlf. 477 03 705  | elin@saltdalutvikling.no

Aina E. Fagereng
tlf. 482 46 874  | aina@saltdalutvikling.no

Les flere artikler fra oss

Fredagskaffe hos Bane NOR – faglig stolthet på Rognan Stasjon!

Flere fredager i året er det et mylder av aktivitet inne på Rognan Stasjon. Den ellers stille trafikkposten fylles med latter, lukten av nystekte vafler – og folk fra hele jernbanemiljøet. Midt i det hele står Janne Grauer Myrvoll, trafikkstyrer i Bane NOR. Med et varmt smil, stort engasjement og et klart rødt bånd på hatten, tar hun imot både kolleger og forbipasserende som vil innom for en kaffekopp og en prat.

Les mer »

Saltdal Utvikling KF

Org. nr. 915 802 699
Tlf. (+ 47) 47 70 37 05

elin@saltdalutvikling.no

Adresse

Jernbanegata 13-15
8250 Rognan

Copyright © 2021 Saltdal Utvikling KF // Informasjon om personvern

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Det starter med en samtale

Usikker på hvor du skal begynne? La oss ta en uformell prat, hvor vi kan diskutere dine ambisjoner og se hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere dine mål.