Indeks Nordland er lansert, her fra lunsjmøte på pre-lanseringen. F.v. Aina Fagereng, Stian Eliassen, Sunniva Greger, Lars Morten Lundbakk, Carl Eirik Nyvold, Elin Kvamme og Karl Peter Johansen.

Indeks Nordland – markedsutvikling og prognoser for Saltdal!

Denne uken ble årets Indeks Nordland lansert med resultatene for utviklingen i 2024 og prognosene for året som kommer, og her er noen interessante tall om Saltdal og Salten, som vi tar med oss i vårt videre arbeid.

På slutten av fjoråret hadde arbeidsmarkedet historisk lav ledighet, og i Saltdal er ledigheten absolutt lavest i Nordland med knapt 1,1% – det skal vi være stolt av, samtidig legger det press på de som ser etter nye veier og de i utenforskapet. 

Gjennom 2024 var det reiseliv, industri og tjenesteyting som hadde best vekst, og det har vært en økning i antall sysselsatte i offentlig sektor for å møte omstillingen og behovene i Indre Salten. 

———-

Mer om utviklingen av arbeidsmarkedet i Nordland finner du her: https://www.indeksnordland.no/arbeidsmarked-2025  

Indeks Nordland utarbeides årlig med statistikk på utviklingen Nordland legger bak seg og prognoser for markedsutsiktene i tiden som kommer. Siste raport ble lansert 31.mars 2025 – www.indeksnordland.no – og årets rapport kan du lese her (lenke). 

 

Indeks Nordland er et partnerskap mellom Nordland fylkes kommune, DNB, Innovasjon Norge – Nordland, NHO Nordland, KPB, NAV Nordland og LO Nordland. 

Hjørnesteinsbedriftenes enorme betydning for lokalsamfunnet!

Illustrasjon hentet fra Indeks Nordland.

I årets Indeks Nordland har de tatt en dypere titt på verdien av hjørnesteinsbedriftens verdi og rolle i lokalsamfunn. Her har det kommet frem til at 20% av lønnsomheten som driver samfunnene fremover kommer fra en hjørnesteinsbedrift, og vi alle kjenner minst to personer som jobber i en hjørnesteinsbedrift i Nordland.  

Disse bedriftene, som ofte er knyttet til sjømat, mineraler og metaller, de sysselsetter over 6.200 personer i Nordland. De er de største arbeidsgiverne i sine lokalsamfunn og bidrar betydelig til lokal økonomi, bosetting og samfunnsstruktur. Uten disse bedriftene ville mange lokalsamfunn stått i fare for fraflytting og svekket tjenestetilbud. 

I 2023 omsatte hjørnesteinsbedriftene i Nordland for 50 milliarder kroner, hvorav nesten all omsetning kom fra eksport. De hadde en driftsmargin på 17 prosent, en betydeligere sterkere driftsmargin en gjennomsnittet, noe som gir dem mulighet til å investere i videre utvikling. Bedriftenes inntekter bidrar direkte til kommunenes skatteinntekter og skaper ringvirkninger i det lokale næringslivet.  

I tillegg til økonomisk betydning, har disse bedriftene også en viktig sosial funksjon ved å støtte lokale idrettslag, kulturtilbud og samfunnsprosjekter.  

I Saltdal trekkes Nexans frem som en av hjørnesteinsbedriftene. 

——–

Les mer om hjørnesteinsbedriftenes betydning: https://www.indeksnordland.no/nyheter-2025/hjrnesteinsbedriftenes-enorme-betydning  

Flere starter eget – vi legger til rette for at du lykkes!

Stadig flere starter sine egne bedrifter, og dette har vært en økende trend etter korona-pandemien. De siste ti årene har det vært flest etableringer innen bygg- og anleggsvirksomhet, bilverksteder, varehandel og teknisk tjenesteyting. 

Dette er noe vi heier på og jobber for i Saltdal Utvikling. Vi ønsker at det skal være mulig å starte noe eget og få hjelp til å lykkes! Som resultatene viser, er gode planer og strategisk arbeid en grunnpilar for å lykkes over tid med etablering. Derfor kan det være lurt å få hjelp til å bygge fundamentet du skal drifte på.  

Dette får du ved å gå Etablererprogrammet i StartOpp Nordland (les mer), og du kan også få god rådgivning hos oss i Saltdal Utvikling. 

Ifølge statistikken er det ikke alle som klarer å holde hjulene i gang. Etter ett år er det 6 av 10 bedrifter som har overlevd, og etter fem år er det i snitt kun 3 av 10 i drift. Bedrifter som har ansatte eller registrert aktivitet, og en klar strategi og driftmodell har bedre sjanser for å klare seg. 

——-

Les mer om oppstartsbedriftene generelt i Nordland her: https://www.indeksnordland.no/nyheter-2024/grnderaktivitet  

Befolkningsutvikling – vi må jobbe smartere med di vi har!

Folketallet i Saltdal har hatt en liten dypp, men det ser vi i hele Salten hvor folkeveksten har stagnert. På den andre siden er nå 31% av befolkningen under 33 år totalt sett i Nordland, mye takket være inntak av ukrainere.  

En tankevekker er at selv om regionen som helhet har stått over store utfordringer tilknytt mangel på relevant arbeidskraft, så klarer vi rett og slett ikke å sette mange av de kompetente ukrainere i arbeid – selv om de både har relevant utdanning og erfaring som er etterspurt.  

Med riktig tilrettelegging kan denne gruppen bli en verdifull ressurs for næringslivet og bidra til både økonomisk og sosial utvikling. Det krever imidlertid at vi gjør en helhetlig innsats på kryss av myndigheter, kommune, næringsliv og lokalsamfunn for å sikre en bærekraftig integrasjon som gagner både de nyankomne og lokalsamfunnet vårt.  

Det er samtidig urovekkende at 7 av 10 som drar ut av landsdelen for å studere, ikke kommer tilbake! Her har vi en jobb å gjøre for samholdet, stoltheten og gleden i nord. 

Her må vi møte alvoret og stoppe jaget etter kun folkevekst, og jobbe mer målrettet med realitetene – jobb smartere med de vi har og ta vare på flokken vår. Det er mange faktorer som påvirker, både trender, verdier, jobb og fritid, klima og personlige ønsker om å bo mer landlig eller ikke, ikke minst tilgang på bolig. 

Her er vi allerede i gang med flere felles prosjekter, blant annet Grønne Sommerjobber (les mer her) for å løfte felles utfordringer for å se om vi finner felles retning og løsning for den utfordringer – rett og slett jobbe smartere med ressursene vi har. 

Les mer om ressursen som ukrainerne er for oss: https://www.indeksnordland.no/nyheter-2025/ukrainere-i-nordlands-arbeidsliv  

Les mer om befolkningsutviklingen i Nordland her:  

https://www.indeksnordland.no/befolkning-2025  

Kraftig nedkjølt kjøpeevne - særlig i Indre Salten

Stadig flere i statistikken har fagutdannelse eller høyere utdanning, samtidig er det ikke så rart når flere av de som nå pensjonerer seg ikke har fulgt samme regime i sin ungdom. Det er på godt og vondt.
 
På en annen front har prisveksten vært kraftigere enn lønnsveksten sammenligner vi utviklingen fra 2020 til i dag, og den er større i Saltdal hvor realfallet for en gjennomsnittlig husholdning tilsvarer en reallønnsnedgang på 13.000 kr/året i Saltdal sammenlignet med 2020.  
 
Selv om reallønnsveksten i 2023 ga et kortvarig pusterom, viser utviklingen over tid at kjøpekraften ble svekket sammenlignet med 2020. Økte priser, høyere renter og regionale forskjeller i lønnsveksten gjør at mange husholdninger fortsatt kjenner på økonomisk press. Dette gjelder spesielt i kommuner med lavt inntektsnivå og svak lønnsvekst, der effekten av prisstigningen har vært særlig merkbar. 

Prognoser for 2025 - Hva kan vi forvente fremover?

KPB har vurdert utviklingen frem til i dag opp mot situasjonen i verden og utviklingen vi ser og kommet frem til noen prognoser.

Til tross for global usikkerhet, forventes det fortsatt høy aktivitet i næringslivet vårt. Den svake kronekursen fortsetter å holde Norge som et attraktivt reisemål. I tillegg forventes flere store investeringer innen havbruk, inkludert nybygg og utvidelser, i årene som kommer. 

Likevel er det knyttet usikkerhet til kjøpekraften hos privatpersoner og den generelle økonomiske utviklingen globalt. Det samlede vekstanslaget for Nordland i 2025 ligger på 4 prosent, noe som vitner om en fortsatt optimistisk, men mer forsiktig utvikling. 

Ledigheten forventes å holde seg lav gjennom 2025, men det er flere usikkerhetsfaktorer som kan påvirke arbeidsmarkedet. Fiskeindustrien vil merke effektene av reduserte torskekvoter, noe som vil føre til mindre råstofftilgang. Dette kan igjen føre til økt ledighet i mange fiskeriavhengige samfunn. 

I metallindustrien har den geopolitiske situasjonen skapt økt usikkerhet rundt tolltariffer og adgang til viktige markeder. Selv små endringer i rammebetingelsene kan ha stor innvirkning på behovet for arbeidskraft. 

Bygg- og anleggssektoren har redusert kapasiteten på grunn av lav boligbygging. En lavere rente kan imidlertid øke etterspørselen etter boliger og dermed bidra til økt sysselsetting, selv om det er stor usikkerhet knyttet til hvor stor denne effekten vil bli. 

Reiselivet forventer fortsatt god etterspørsel etter arbeidskraft. Når sesongene utvides, kan dette gi grunnlag for flere fulltidsstillinger og mindre bruk av sesongarbeid. 

Deler av offentlig sektor, spesielt innen helse og omsorg, vil ha et udekket arbeidskraftsbehov. Kampen om arbeidskraften vil være hard, og en stor del av behovet må dekkes gjennom innleie. Samtidig kan ressurser frigjøres fra andre deler av offentlig sektor som må kutte kostnader på grunn av krevende kommuneøkonomi. 

 

Du kan lese hele rapporten til Indeks Nordland her: https://static1.squarespace.com/static/638db6fb5f72f36d3f35a549/t/65e5d75c0d39fd0440e12e9e/1709561697237/IndeksNordland2023.pdf  

Lansering av Indeks Nordland - Økonomiske fremtidsutsikter

På lanseringsdagen ble tallene presentert under seminar om Økonomiske fremtidsutsikter i Nord, 31.mars i Stormen Bibliotek. Indeks Nordland ble presentert av daglig leder Erlend Bullvåg i KPB, som fulgte opp innlegg om økonomiske utsikter fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache i Norges Bank, adm. direktør Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management aka Oljefondet og sjefsøkonom Kjersti Haugland fra DNB Markets.

Del gjerne saken i Sosiale Medier

Andre nyheter

Saltdal Utvikling KF

Org. nr. 915 802 699
Tlf. (+ 47) 47 70 37 05

elin@saltdalutvikling.no

britelin@saltdalutvikling.no

Adresse

Jernbanegata 13-15
8250 Rognan

Copyright © 2021 Saltdal Utvikling KF // Informasjon om personvern

Det starter med en samtale

Usikker på hvor du skal begynne? La oss ta en uformell prat, hvor vi kan diskutere dine ambisjoner og se hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere dine mål.