Fredagskaffe hos Kai Linde Trebåtbyggeri

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Kai Lindes Trebåtbyggeri: historisk håndverk

Det regnet og det var fredag formiddag, så fant vi veien til Kai Lindes Trebåtbyggeri, sentralt i Rognanfjæra øst i Saltdal. Her, omgitt av båtbyggerhistorie og havet, møter vi en mann som har dedikert sitt liv til kunsten og håndverket med å bygge trebåter. Kai Linde, opprinnelig fra Tyskland, kom til Norge i 1983 for å studere på Båtbyggerlinja, og siden har han aldri sett seg tilbake.

Kai startet sin karriere med å bygge sin første nordlandsbåt rett etter endt utdanning, og i 1985 fikk han fagbrev som trebåtbygger. Etter å ha jobbet i både Danmark og Hardanger, hvor han blant annet arbeidet på det historiske fartøyet «Skiblander» under Hardanger Fartøyvernsenter, vendte han tilbake til Saltdal i 1991. Her startet han opp sitt eget båtbyggeri vinteren 1992, og siden da har han bygd over 130 båter.

Verksted med historie

I 1993 flyttet Kai verkstedet til en stor brygge på den tidligere Drageslipen, et sted med nok plass til å bygge både åttringer og sjarker. Her har han hatt ulike medarbeidere, og siden 1997 har han også hatt mange lærlinger. Alle lærlingene har raskt funnet seg arbeid, noe som vitner om den solide opplæringen de får hos Kai.

Tømmerets hemmeligheter

Kvalitet er et gjennomgående tema i Kais arbeid. Han legger stor vekt på å velge riktig tømmer til båtbygging, og bruker mye tid ute i Saltdalsskogene for å finne de perfekte trærne. Om vinteren hogges tømmeret, og om våren skjæres det til båtbord og andre emner. Materialene tørker gjennom sommeren før de tas inn om høsten. Dette grundige arbeidet sikrer båter av høy kvalitet, som tåler tidens tann.

«Å bygge en skalamodell av en 1700-talls jekt er ikke bare et prosjekt for meg; det er en måte å knytte vår rike tradisjon til fremtidens bærekraftige løsninger»

Jekta - spennende prosjekt

For tiden er Kai involvert i et spesielt spennende prosjekt: byggingen av en skalamodell av en 1700-talls jekt på cirka 14 fot. Dette prosjektet er en del av et større forskningsprosjekt som skal utforske den samiske betydningen i jektebygging. Modellen skal presenteres under Kystens Landsstevne i Bodø i juli 2024, hvor det også skal holdes et fagseminar med arkeologer, båtbyggere, historikere og museumsfolk. Målet er å utvikle en tegning til en fullskala jekt, som skal bygges i samarbeid med tradisjonsbåtbyggere.

Framtiden i tradisjonen

Byggingen av en fullskala jekt er mer enn bare et byggeprosjekt; det er en mulighet til å skape store ringvirkninger for hele landsdelen. Den planlagte jekta kan brukes som seilende frakteskip for innsamling av plast langs kysten, og vise hvordan gammel tradisjon kan anvendes bærekraftig i dagens samfunn. Skalamodellen er ment å øke kunnskapen om, og interessen for, å bygge en fullskala jekt. Dette kan organiseres som en stiftelse med bred deltakelse fra venneforeninger, interessegrupper, kystlag, folkehøyskoler, strandryddere, museer og turistaktører.

En mann og hans arbeid

I tillegg til båtbygging har Kai de siste 20 årene utført mange store utskiftningsarbeider på trefartøyer, inkludert bytte av plank, spant, rekkestøtter, tetting av lekkasjer, og annet reparasjonsarbeid. Hans lidenskap for trebåtbygging og dedikasjon til håndverket er tydelig i alt han gjør.

I tillegg til sitt arbeid som trebåtbygger, har Kai Linde også engasjert seg i vinterturisme i regionen. Han har deltatt som en aktør i cruiseutflukter fra Bodø havn, et initiativ arrangert i samarbeid med Polartours, Visit Bodø og Bodø Havn. Disse utfluktene har i stor grad vært besøkt av tyske cruisegjester via AIDA, men også andre nasjonaliteter. Kai har hatt gleden av å snakke sitt morsmål ukentlig til ca. 80 cruisegjester ved hvert besøk, ofte med to cruiseutflukter i uken. Disse utfluktene gir cruisepassasjerer en unik mulighet til å oppleve nordnorsk kultur og håndverk på nært hold, med Kais dyktige formidling av trebåtbyggerkunsten som et høydepunkt. Hans deltakelse har bidratt til å berike turistopplevelsen og fremme interessen for regionens maritime tradisjoner.

Når vi sitter med fredagskaffen i hånden, omgitt av lukten av tre og lyden av verktøy, er det klart at Kai Linde ikke bare bygger båter. Han bygger broer mellom fortid og fremtid, og holder en viktig tradisjon levende for kommende generasjoner. Trebåtbyggerkunsten lever videre i Saltdal, takket være Kai og hans utrettelige arbeid.

Ønsker du mer informasjon er du velkommen til å besøke hans hjemmeside eller avtale et besøk hos han.

Har du spørsmål?
- ta kontakt med oss

Saltdal Utvikling KF, Elin Kvamme
tlf. 477 03 705  | elin@saltdalutvikling.no

Saltdal Utvikling KF Brit-Elin Paulsen
tlf. 412 39 812 |  britelin@saltdalutvikling.no

Saltdal Utvikling KF Rafi Khajeh
tlf. 916 42 188 |  rafi@saltdalutvikling.no

Les fler artikler fra oss

Fredagskaffe hos Kai Linde Trebåtbyggeri

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Les mer »

Fredagskaffe hos Saltdal kirke

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Les mer »

Fredagskaffe hos PK Strøm AS

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Les mer »

Saltdal Utvikling KF

Org. nr. 915 802 699
Tlf. (+ 47) 47 70 37 05

elin@saltdalutvikling.no

britelin@saltdalutvikling.no

Adresse

Jernbanegata 13-15
8250 Rognan

Copyright © 2021 Saltdal Utvikling KF // Informasjon om personvern

Det starter med en samtale

Usikker på hvor du skal begynne? La oss ta en uformell prat, hvor vi kan diskutere dine ambisjoner og se hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere dine mål.