Grip Din Fremtid: Jobb, Nettverk og Nyt livet i Saltdal

Brage W. Johansen har suksess med flere innovative grønne produkter, som elbilladeren Zaptec, Heimdall Neuron som effektiviserer strømnettet, og romteknologi til selveste NASA. Hjertet er godt forankret i Saltdal, og et vikingskip i Rognan sentrum mener han vil gi hjemkommunen et solid løft.

Seriegründer Brage heier på hjemkommunen Saltdal

Grip din fremtid

– Det er sannsynlig at vikinger som Raud den Rame fant de høyeste og mest rake furuene til skipene sine i Saltdal. Vikinghøvdingen Raud den Rame bodde ved Saltstraumen, ytterst i fjorden utenfor Rognan. Han hadde Norges fagreste og største vikingskip. Ifølge Snorres vikingsaga ble flere vikingskip bygd i Nordland. Brage smiler engasjert.

Interessen for den lokale Salten-historien som har spor etter utstrakt vikingaktivitet vokste frem samtidig som han programmerte datamaskinene som faren anskaffet tidlig på åttitallet. Interessen for teknologi manifesterte seg på gutterommet på Rognan sammen med kompisene. Ikke overraskende ble det studier på NTNU i Trondheim og deretter jobb med banebrytende teknologi i selskap som Statoil (nå Equinor). Feriene ble imidlertid tilbrakt hjemme i Saltdal, og i dag er 52-åringen i hjembygda så ofte han kan.

– Det har alltid vært en egen skapervilje og giv i Saltdal. Det har gitt meg en god barndom i Saltdal med mange oppfinnsomme og uredde saltdalinger som forbilder.

Brage er opptatt av at Saltdal skal ta tilbake båtbyggertradisjonene, som for ikke lenge siden var grunnlaget for stedet. Båtbyggerlinjen på Saltdal videregående var internasjonalt kjent og en identitetsbygger for Nordland. Det er bakgrunnen for idéen hans med å bygge et vikingskip midt i Rognan sentrum for å skape et senter for kultur, turisme og opplevelser.

Han sikter høyt og fremsnakker alle mulighetene i Saltdal. Det kreative miljøet i Saltdal gjorde det mulig for han å utvikle seg. En stor fordel for Saltdal er nærheten til Bodø og institusjoner som Nord Universitet, kun en kort togreise unna. Nærheten til en større by betyr mye for næringslivet i regionen. For innbyggerne er det et pluss å kunne oppsøke gode kulturelle opplevelser i området, når Saltdal blir for lite. Brage har virkelig trua på fremtiden til Rognan og Saltdal!

– Min indre drivkraft er preget av ungdomstiden og dataspillet Civilization, som går ut på å utvikle nye teknologier, bygge byer og bygninger, forteller han. Jeg er en meget fredelig person, så jeg gikk alltid for å vinne spillet med diplomati, utvikling og å komme først til månen.

 

Utforskning og utvikling av det nære verdensrommet fascinerer saltdalingen, som har begge føttene godt plantet her til lands. Han beskriver at mange entreprenørblikk nå er rettet mot månen. Kanskje kan enorme forekomster av mineraler og metaller som vi trenger her og kan hentes der, i stedet for å ødelegge naturen vår.

– Visste du at jordens behov for mineraler i to millioner år fremover kan dekkes ved å utvinne kun 1 % av månens forekomster av mineraler? Og at når du først er etablert på månen så koster det nesten ingen energi å sende materiale tilbake til Jorda? Det nye månekappløpet mellom Kina og USA er i gang.

Den tanken får Brage til å tenke ut nye smarte idéer for ny teknologi på jorden og i verdensrommet.

Brage W. Johansen fortalte om sin gründerreise og forretningsmulighetene som ligger i teknologi for rommet på et foredrag hos KPB (Kunnskapsparken Bodø AS).

Neste stopp – månen! Det kan ligge store muligheter i å utvinne mineraler fra månen.

Foto: Goran Milovanovic
Foto: Karoline OA. Pettersen / Saltenhygge
Foto: Kjell Gunnar Skodvin
Foto: Stein Halvorsen

Salten - En spennende region

Saltdal kan tilby mer enn bare seg selv! Med Svartisen nasjonalpark i nord, Sverige og Hemavann i øst, Okstindan natur og kulturpark til sør og Helgelandskysten med Træna og Lovund i vest er vi omringet av opplevelser. 

Du vil ikke mangle aktiviteter her!

Kontakt oss når som helst for mer informasjon

Du kan kontakte oss via telefon, e-post eller gjennom kontaktskjemaet på nettsiden vår, og vårt team vil sørge for en rask og informativ respons for å hjelpe deg gjennom det du skulle lure på.

Saltdal Utvikling KF

Org. nr. 915 802 699
Tlf. (+ 47) 47 70 37 05

elin@saltdalutvikling.no

britelin@saltdalutvikling.no

Adresse

Jernbanegata 13-15
8250 Rognan

Copyright © 2021 Saltdal Utvikling KF // Informasjon om personvern

Det starter med en samtale

Usikker på hvor du skal begynne? La oss ta en uformell prat, hvor vi kan diskutere dine ambisjoner og se hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere dine mål.