ACTs partnerskapssamling i Mo i Rana

Nordland blomstrer, og det er knapt tid til å ta pusten mellom alle de spennende hendelsene og initiativene som skjer i regionen.

Klyngesamling- teknologi og digitalisering for økt bærekraft

Representant fra Saltdal Utvikling KF hadde nylig gleden av å delta på en inspirerende samling i regi av Arctic Cluster Team, med temaet «Teknologi og digitalisering for økt bærekraft.» Denne samlingen fungerte ikke bare som en læringsplattform, men også som en ypperlig mulighet for nettverksbygging og samarbeid.

Arctic Cluster Team (ACT), en imponerende klynge som arbeider for bærekraftig omstilling med mål om å oppnå nullutslipp og nullavfall, samtidig som de skaper vekst og grønne arbeidsplasser. Klyngens bedrifter utgjør det industrielle tyngdepunktet i nord, med en sterk base på Helgeland, men inkluderer også relevante industribedrifter i hele nord, samt sentrale forskningsmiljøer og akademiske institusjoner både regionalt og nasjonalt.

ACTs partnerskap består av store og små aktører med et bredt spekter av kompetanseområder, inkludert produksjon av fornybar energi, mineraler og metaller, legeringer, gjødsel, betong, designprodukter og sjømat. I tillegg omfatter det leveranser av teknologi og tjenester, infrastruktur og logistikk, og miljø- og avfallshåndtering. Videre samarbeider klyngen med videregående skoler, fagskoler, universiteter, forskningsinstitusjoner, utviklingsmiljøer, opplæringskontorer, investorer og banker.

Å møte Monica og teamet bak klyngen var spesielt spennende. Deres imponerende engasjement for bærekraftig teknologi og digitalisering var smittsomt. Et høydepunkt var besøket på Nasjonalbiblioteket, hvor Svein-Arne Brygfjeld fra AI-labben delte innsikt om bibliotekets bidrag til kunstig intelligens – både kult og inspirerende! – Rafi Khajeh

Samlingen startet med en varm velkomst fra klyngeleder Monica Paulsen og Ellen B. Myrvold fra Alcoa, som satte tonen for en dag fylt med innsiktsfulle presentasjoner. Ingvild von Krogh fra Abelia diskuterte det presserende behovet for kunstig intelligens, mens Øyvind Mydland fra EDIH Oceanopolis delte innsikt om digitalisering i industrien.

Etter en deilig lunsj fikk deltakerne høre Vincent Fleischer fra SINTEF diskutere teknologi som en drivkraft for det grønne skiftet. Dette ble etterfulgt av en dialogsesjon ledet av Aleksander Millang fra Nord universitet. Dagen ble avsluttet med en verdifull workshop om dataverdi, hvor Ellen B. Myrvold bidro med mange gode ideer, og gruppen endte opp med en god case for effektivisering av HMS-arbeid med kunstig intelligens.

Foto: Arctic Cluster Team
Foto: Arctic Cluster Team

Ingvild von Krogh belyste hvordan nordmenn ofte ligger bak andre land når det gjelder digitalisering og implementering av strategier. Dette ble understreket med konkrete data som ga mye å tenke på. Men det var også mange positive eksempler, som Kvarøy Fiskeoppdrett, som har effektivisert sin produksjon ved å bruke avanserte systemer fra Stingray.

En annen viktig innsikt fra samlingen var hvordan kunstig intelligens og automasjon påvirker arbeidslivet. Det er en utbredt frykt for at disse teknologiene vil ta over jobber, men delegasjonen belyste hvordan de i stedet kan bidra til større frihet. Automatisering og AI kan frigjøre oss fra rutineoppgaver og gi oss muligheten til å jobbe med det vi virkelig brenner for. Dette gir en visjon om en fremtid hvor tiden kan brukes mer meningsfylt.

Saltdal Utvikling KF er utrolig takknemlige for muligheten til å delta. En spesiell takk til Karl Peter for invitasjonen, og til Tone og Monica for et eksemplarisk arrangement. Vi ser virkelig frem til å samarbeide videre med Arctic Cluster Team og knytte tettere bånd i prosjekter i regionen.

Følg oss på sosiale medier

Din neste mulighet til å delta på en uforglemmelig event kommer. Hold deg oppdatert og bli med oss når vi igjen samler gründere, visjonærer og endringsagenter. Vi ser frem til å møte deg og dele denne spennende reisen sammen!

Les fler artikler fra oss

Fredagskaffe hos PK Strøm AS

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Les mer »

Seriegründer Brage heier på hjemkommunen Saltdal

Brage W. Johansen har suksess med flere innovative grønne produkter, som elbilladeren Zaptec, Heimdall Neuron som effektiviserer strømnettet, og romteknologi til selveste NASA. Hjertet er godt forankret i Saltdal, og et vikingskip i Rognan sentrum mener han vil gi hjemkommunen et solid løft.

Les mer »

Fredagskaffe hos Blomsterhuset

Fredagskaffe er vårt nye tilnærming til å koble oss til lokale bedrifter, dele ideer og inspirere hverandre – alt mens vi nyter en god kopp kaffe. Hver uke tar vi turen til forskjellige bedrifter i kommunen for å lære mer om deres historie, innsats og suksess.

Les mer »

Saltdal Utvikling KF

Org. nr. 915 802 699
Tlf. (+ 47) 47 70 37 05

elin@saltdalutvikling.no

britelin@saltdalutvikling.no

Adresse

Jernbanegata 13-15
8250 Rognan

Copyright © 2021 Saltdal Utvikling KF // Informasjon om personvern

Det starter med en samtale

Usikker på hvor du skal begynne? La oss ta en uformell prat, hvor vi kan diskutere dine ambisjoner og se hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere dine mål.